Teräsrakentamista
Uutinen

SSAB toimittaa fossiilitonta terästä Peabille

Peab on ensimmäinen rakennusyhtiö, joka turvaa fossiilivapaan teräksen saannin SSAB:ltä rakennushankkeisiinsa.

Osana yhteistyötä Peab aikoo käyttää SSAB:n fossiilivapaata terästä rakennushankkeissaan vuodesta 2026 lähtien. Yritykset analysoivat myös erilaisia tulevaisuuden mahdollisuuksia, joilla fossiilivapaa teräs voi vähentää rakennusteollisuuden ilmastojalanjälkeä.

"Meillä on ilo toivottaa Peab tervetulleeksi kumppaniksi fossiilivapaille terästuotteillemme", SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist sanoo. ”Yhteistyön avulla vahvistamme asiakkaidemme kilpailukykyä ja pienennämme hiilijalanjälkeä. Yhdessä vahvistamme myös fossiilivapaan teräksen asemaa rakennusteollisuudessa ja autamme samalla vähentämään maailmanlaajuisia hiilidioksidipäästöjä.”

Vuonna 2026 SSAB aikoo tuottaa markkinoille fossiilivapaata terästä kaupallisessa mittakaavassa sen jälkeen, kun Oxelösundin masuunit on korvattu valokaariuunilla, ja käyttämällä HYBRIT-tekniikkaa, joka korvaa perinteisesti rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa tarvittavan koksin fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tämä prosessi poistaa käytännössä hiilidioksidipäästöt teräksen tuotannossa.

Teräs kestää

Teräs, ruostumaton teräs ja muut metallit ovat pitkäikäisiä rakennustuotteita, joita käytetään vaativissa rakennuskohteissa. Kaikista rakennuksista Suomessa teräsrunkoisia on noin 20 prosenttia.

Rakennuksen teräsrungon rakenneosat voidaan valmistaa konepajalla valmiiksi, jolloin asennusvaihe rakennuspaikalla on nopea ja tehokas. Teräsrunko tarjoaa myös hyvät mahdollisuudet lisärakentamiseen ja siihen on helppo hitsata vahvistuksia, jos kantavuutta on tarpeen lisätä.

Haluttaessa suuria avoimia tiloja turvaudutaan yleensä teräkseen. Teräksen ominaisuuksia hyödynnetään myös muun muassa silloissa, julkisivuissa ja katoissa.
 

Lähteet: SSAB, Teräsrakenneyhdistys