Perttu Heinilä, Production Manager, Aurubis

Perttu Heinilä

Aurubiksen Porin-tehtaan valssaamolla on käynnissä kova tohina, kun kuparinauha kulkee valssaimen telojen välissä.

Valssauksella tarkoitetaan metallin muokkaamista haluttuun muotoon. Kuparia ei valssata koko Pohjoismaissa missään muualla kuin Porissa.

– Me olemme paljon vartijana tämän korkean teknologian erityisosaamisen säilyttämiseksi Suomessa – se tuntuu aika juhlalliseltakin, Perttu Heinilä pohtii.

Tuotantopäällikkönä työskentelevän Heinilän tärkein tehtävä on vastata ja varmistaa, että valssaamolla päästään asetettuihin tuotantotavoitteisiin. Tämä puolestaan tarkoittaa monien eri prosessien ja henkilöiden saumatonta yhteistyötä.

Esimerkiksi yhtiön kuuluisien, valssattujen kuparilevyjen ja -nauhojen tuotanto on tarkkaa työtä.

– Prosessit koostuvat todella monesta osaprosessista, tuotantotalouden diplomi-insinööri Heinilä naurahtaa.

”Olemme paljon vartijana tämän korkean teknologian erityisosaamisen säilyttämiseksi.”

– Arkisen työnteon ohessa pyritään myös kaiken aikaa kehittämään omaa toimintaa ja tuotteita. Oivallukset ja onnistumiset yhdessä oman henkilöstön ja tiimin kanssa ovatkin tämän työn suola: ensiksi etsitään yhdessä ratkaisuja, sitten nähdään niiden toimivuus käytännössä ja myöhemmin esimerkiksi parempi tuote asiakkaalla asti.

Aurubiksella työ on merkityksellistä, minkä takia hän onkin viihtynyt yhtiössä jo toistakymmentä vuotta. Satakunnassa ja Porissa valtaosan elämästään asunut Heinilä ei ole haikaillut muiden kaupunkien perään. Työ ja elämä ovat maistuneet synnynseuduilla hyviltä.

– Ei ole tarvetta muuttaa pois. Pori on tarpeeksi iso kaupunki, jossa kaikki tarvittavat palvelut ovat saatavilla. Samaan aikaan Pori on tarpeeksi pieni kaupunki, jolloin elämä on helppoa ja elinkustannukset monta muuta paikkakuntaa alhaisempia.

Kaiken tämän päälle maakunta osaa aina tarpeen tullen yllättää paljasjalkaisen satakuntalaisenkin. Heinilä on vasta myöhemmin, vanhemmalla iällä löytänyt Porin seudun monimuotoisen luonnon.

– Yyteri, meri ja Kokemäenjoki ovat ihan oikeasti ainutlaatuisia paikkoja koko Suomessa. Minulta meni aika kauan oivaltaa, kuinka komeaa luontoa täällä on.

Luonnon parissa Heinilä viihtyykin mielellään vapaa-aikanaan. Työpäivien päätteeksi hän saattaa lähteä lähiseutujen metsiin suunnistamaan. Toisinaan taas metsät vaihtuvat varsin erilaiseen ympäristöön: crossfit-salien tunnelmiin.

 

Teksti ja kuva: Aurubis