MJ Palkinto
Uutinen

Ansioituneita metallinjalostajia palkittiin

Vuoden 2023 Metallinjalostuspäivillä Imatralla jaettiin jälleen Metallinjalostajien tunnustuspalkinnot ansioituneille työntekijöille.

Tänä vuonna perinnettä uudistettiin siten, että Metallinjalostajien hallitus päätti myöntää yhden palkinnoista työryhmälle, jonka työ katsottiin alan kehittämisen kannalta erityisen merkittäväksi.

Palkinnon suuruus on 10 000 euroa henkilöä kohden. Lisäksi kukin palkittu sai kuvanveistäjä Toivo Jaatisen muotoileman pronssisen reliefin.

Palkitut olivat seuraavat: Petri Mure, Janne Koskenniska, Tarja Elf, Heikki Nikkanen, Jari Savolainen, Camilla Kaplin, Anne Kärki, Pentti Kupari, Pekka Heinonen, Niina Kostiander, Max Menzel, Juha Tuomisto, Rauno Luoma ja Jari Helin.

Palkintojen perustelut olivat seuraavat:

Keskusvalvomo-operaattori Jari Helin, Boliden Harjavalta

Jari Helin on toiminut vuodesta 2000 lähtien liekkisulatusprosessin keskusvalvomo-operaattorina ohjaten sekä kuparisulaton että nikkelisulaton prosessilinjoja raaka-ainevarastosta liekkisulatuksen kautta aina kaasujen käsittelyyn saakka. Hän on jatkuvasti pyrkinyt lisäämään osaamistaan ja hyödyntänyt operaattorille poikkeuksellisella tavalla prosessista mittavaa tietoa käyttäen hyväksi datan analysointityökaluja.

Kehityspäällikkö Rauno Luoma, Nornickel

Rauno Luoma on vahvalla metallurgisella osaamisellaan ja ammattitaidollaan ollut isossa roolissa kehittämässä Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n nikkelijalostamoa nykyiseksi maailman mittaluokassa merkittäväksi monipuolisia ja laadukkaita tuotteita valmistavaksi hydrometallurgian tehtaaksi.

Technical development manager, Juha Tuomisto, SSAB

Juha Tuominen on toiminut yli 20 vuotta SSAB:n myynnin teknisessä tuessa. Nykyisessä tehtävässään hänellä on vastuualueena SSAB Europen kylmävalssattujen, metallipinnoitettujen ja maalipinnoitettujen tuotteiden tekninen tuki Suomen ja Baltian alueella. Juha Tuomisto on etsinyt väsymättömästi uusia käyttökohteita SSAB:n teräksille. Hänellä on kyky yhdistää asiakkaan tarpeet ja modernin teräksen valmistuksen mahdollisuudet.

Työryhmä: Petri Mure, Janne Koskenniska, Tarja Elf, Heikki Nikkanen, Jari Savolainen, Camilla Kaplin, Anne Kärki, Pentti Kupari, Pekka Heinonen, Niina Kostiander, Max Menzel; Outokumpu

Työryhmä palkittiin uraauurtavasta ajattelusta ja suunnittelusta ruostumattoman teräksen tuotannon päästöjen vähentämiseksi. Työryhmä rakensi ja toteutti uuden vihreän Outokumpu Circle Green-tuotelinjan ja loi sille 24/7-tuotantokyvykkyyden tilauksesta toimitukseen. Austeniittisen 1.4301-tyyppisen teräksen päästöjä pystyttiin vähentämään yli 90 % markkinoiden keskiarvoa alemmaksi.

Metallinjalostajat ry:n toimitusjohtaja Kimmo Järvisen mukaan palkittuja yhdistää voimakas sitoutuminen ja syväosaaminen metallurgian ja materiaalitekniikan käytännön soveltamisessa.

– Vanha totuus siitä, että ihmiset ovat yritysten tärkein voimavara, pitää edelleen paikkansa. On hienoa, että yritykset antavat tunnustuksen osaajille Metallinjalostajien palkinnon avulla, Järvinen kiittelee.

Metallinjalostajan palkinnot jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 1980.