Suhdannekatsaus 1/2017 julkaistu: Hintojen nousu kääntää metallien jalostuksen liikevaihdon uudelleen kasvuun

31.1.2017 klo 12.49

31.1.2017

Teollisuuden pitkään odotettu toipuminen kasvun tielle on toteutumassa. Suomessa huolta aiheuttaa edelleen viennin vaatimaton kehitys. Suuret hankkeet piristävät taloutta, mutta lisää tarvitaan, kun Suomi kirii kilpailijoitaan kiinni.

Metallien jalostusyritysten (terästuotteet, värimetallit, valut, metallimalmit) liikevaihto Suomessa oli yhteensä 8,7 miljardia euroa vuonna 2016. Liikevaihto väheni neljä prosenttia edellisvuotisesta. Liikevaihdon vähenemisen syynä oli edellisvuotista alempi hintataso, mitä jatkui syksyyn asti. Alan tuottajahinnat olivat viime vuonna keskimäärin seitsemän prosenttia alemmalla tasolla kuin vuonna 2015. Joulukuussa tuottajahinnat olivat 11 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin samaan aikaan. Talouskriisiä edeltävänä vuonna 2007 metallien jalostuksen liikevaihto Suomessa oli kaikkiaan 11,2 miljardia euroa.

Terästuotteiden, värimetallien, valujen ja metallimalmien yhteenlaskettu tuotannon määrä Suomessa oli viime vuonna seitsemän prosenttia suurempi kuin vuonna 2015. Terästuotteiden, värimetallien ja metallimalmien tuotantomäärät lisääntyivät, valujen tuotantomäärä väheni muutaman prosentin. 

Terästuotanto maailmanlaajuisesti oli viime vuonna kokonaisuudessaan hieman suurempi kuin vuonna 2015, mutta joulukuussa kuusi prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin samaan aikaan. Joulukuun tuotanto lisääntyi EU-maissa 14 prosenttia, Pohjois-Amerikassa 10 prosenttia ja Aasiassa neljä prosenttia. Suurimmat tuotantomaat joulukuussa olivat Kiina, Japani, Intia, Yhdysvallat, Venäjä ja Etelä-Korea. Kiinan osuus maailman terästuotannosta oli 50 prosenttia.

Metallien jalostusyritysten liikevaihdon Suomessa arvioidaan olevan alkuvuonna korkeammalla tasolla kuin viime vuonna samaan aikaan. Metallien jalostusyritysten henkilöstö Suomessa kuitenkin väheni edelleen vuonna 2016. Henkilöstö supistui vajaat kolme prosenttia eli noin 400:lla verrattuna vuoden 2015 keskiarvoon. Henkilöstöä oli vuoden aikana keskimäärin 15 400.

Lue lisää vuoden ensimmäisestä suhdannekatsauksesta Teknologiateollisuuden sivuilta.

Lisätietoja metallien jalostuksen suhdanteista:

Kimmo Järvinen. toimitusjohtaja, Metallinjalostajat ry, p. 043 825 7642

etunimi.sukunimi@teknologiateollisuus.fi