Hybrit

SSAB ja Epiroc yhteistyöhön fossiilivapaan teräksen käytössä kaivosteollisuuden laitteissa

SSAB aloittaa yhteistyön kaivos- ja infrastruktuuriteollisuuden toimittajan Epirocin kanssa fossiilivapaan teräksen hyödyntämiseksi tulevaisuudessa Epirocin kaivoslaitteiden tuotannossa.

Epirocin suunnitelmana on aluksi käyttää fossiilivapaata terästä materiaalina maanalaisen koneen prototyypissä, joka valmistetaan sen tehtaalla Örebrossa, Ruotsissa. Fossiilivapaan teräksen käyttöä on tarkoitus lisätä ajan myötä.

”Olemme iloisia voidessamme toivottaa Epirocin tervetulleeksi kumppaniverkostoomme fossiilivapaan teräksen hyödyntämiseksi,” sanoo SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist. ”Tämä on luonnollinen askel yhteisessä ponnistelussamme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Fossiilivapaan teräksen kysyntä kasvaa, mikä on ollut yksi syy meille nopeuttaa vihreää siirtymäämme ja poistaa suurelta osin hiilidioksidipäästöt omasta toiminnastamme noin vuonna 2030.”

"Kestävä kehitys on integroitu kaikkeen toimintaamme, ja olemme sitoutuneet puolittamaan hiilidioksidipäästömme vuoteen 2030 mennessä. Tämä jännittävä kumppanuus SSAB:n kanssa tukee meitä ja asiakkaitamme tavoitellessamme kunnianhimoisia ilmastotavoitteitamme", kertoo Helena Hedblom, Epirocin toimitusjohtaja. "On selvää, että innovaatio-agendamme kulkee käsi kädessä asiakkaidemme kestävän kehityksen agendan kanssa.”

SSAB:n tavoitteena on tuoda fossiilivapaata terästä markkinoille vuonna 2026. Viime vuoden elokuussa yhtiö esitteli ensimmäisen erät terästä, jotka oli valmistettu vetypelkistetystä raudasta. SSAB tekee yhteistyötä rautamalmin tuottajan LKAB:n ja energiayhtiö Vattenfallin kanssa osana HYBRIT-hanketta luodakseen fossiilivapaan arvoketjun raudan- ja teräksenvalmistukselle, jolloin rautamalmiin perustuvassa teräksen valmistuksessa perinteisesti tarvittava koksihiili korvataan prosessissa fossiilivapaalla sähköllä ja vedyllä. Tämä prosessi käytännössä eliminoi hiilidioksidipäästöt terästuotannossa.

Epirocin vuoden 2030 kestävän kehityksen tavoitteita ovat liikenteen ja keskeisten toimittajien CO2-päästöjen puolittaminen, 90 % uusiutuvan energian käyttö omassa toiminnassa ja täysi valikoima päästöttömiä tuotteita.