Outokummun viimeisimmät ruostumattoman teräksen innovaatiot patentoitu Euroopassa

23.5.2017 klo 13.02

Outokummun viimeisimmille innovaatioille, runsaasti kromia sisältäville ruostumattomille teräslajeille eli ferriittiselle Core 4622 -teräkselle (EN 1.4622) ja austeniittiselle Supra 316plus -teräkselle (EN 1.4420) on myönnetty patentit Euroopassa.

Molemmat tuotteet on kehitetty Outokummun tutkimus- ja kehityskeskuksessa Torniossa ja esitelty markkinoille alun perin vuonna 2013, joten niiden polku patentoiduksi tuotteeksi on kestänyt vain neljä vuotta. Molemmat teräslajit vastaavat asiakkaiden kysyntään tuotteista, joiden tuoteominaisuudet ovat entistä paremmat mutta joiden raaka-ainekustannukset ovat vakaat.

”Molemmat teräslajit sopivat monenlaisiin käyttökohteisiin”, sanoo Outokummun teknologiajohtaja Mikko Ylitalo. ”Ferriittisen Core 4622:n syvävedettävyys on erinomainen, joten se on erittäin hyvä vaihtoehto esimerkiksi kattiloihin. Teräksessä ei myöskään esiinny käytännössä lainkaan roping-ilmiötä eli juovamaisten tiheätaajuisten pinta-aaltojen muodostumista muovausprosessissa. Core 4622:n valinta nopeuttaa asiakkaan tuotantoprosessia, sillä lopputuotteen pinnan kiillotukseen kuluu vähemmän aikaa. Supra 316plus on taas erinomainen vaihtoehto asiakkaalle, jotka haluavat vielä 316L-teräslajia parempaa korroosionkestoa ja lujuutta. Yksi esimerkki on nesteytetyn maakaasun käsittelyyn ja kuljetukseen liittyvät sovellukset, joissa Supra 316plus on korroosionkestoltaan, lujuudeltaan ja sitkeysominaisuuksiltaan erinomainen.”

Outokummulla on pitkät perinteet innovaatioissa. Maailman ensimmäinen austeniittinen ruostumaton teräs, ensimmäinen martensiittinen ruostumaton teräs ja ensimmäinen duplex-teräs on kehitetty Outokummun tehtailla Saksassa, Englannissa ja Isossa-Britanniassa.