Boliden ja Outokumpu mukana Tekniikan museon yhteistyössä

Tekniikan museossa on käynnistynyt poikkeuksellisen laaja ja merkittävä yhteistyö suomalaisten teollisuusyritysten kanssa. Yhteistyön tuloksena avataan lokakuussa 2017 museon uusi perusnäyttely, Tekniikan maa. Tekniikan maa -näyttelyssä museo, yritykset, alan tutkijat ja muut toimijat kertovat yhdessä Suomen teollisuuden tarinan.

Tekniikan maa -näyttelyn yritysyhteistyökumppaneita ovat Metallinjalostajien jäsenyritysten Bolidenin ja Outokummun lisäksi ABB Oy, Borealis Polymers Oy, Fingrid Oyj, Fiskars Oyj, Kone Oyj, KotkaMills Group Oyj, Metso Oyj, Vaisala Oyj ja Valmet Oyj.

”Outokummulla on merkittävä rooli Suomen ja suomalaisen teollisuuden historiassa – yhtiön ja ruostumattoman teräksen historia ovat yhtä pitkiä kuin Suomen historia. Outokummun tutkimus ja kehitystoiminta ovat johtaneet liekkisulatusmenetelmän kaltaisiin innovaatioihin, joita ovat hyödyntäneet useat muut metalli- ja kaivosyhtiöt, ja yhtiön osaamisesta ja toiminnasta on versonut lukuisia muita yrityksiä. Sata vuotta sitten keksitty ruostumaton teräs on kestävä ja kierrätettävä materiaali moniin käyttökohteisiin, ja sen avulla rakennamme maailmaa, joka kestää ikuisesti. Siksi meille oli itsestäänselvää olla mukana Suomi 100 – Tekniikan maa -juhlanäyttelyssä jakamassa omalta osaltamme suomalaisen teknologian ja teollisuuden tarinaa”, Sanoo Outokummun toimitusjohtaja Roeland Baan. 

”Bolidenin näkökulmasta Tekniikan maa –näyttely on erittäin mielenkiintoinen hanke, jonka toteuttamisessa haluamme ehdottomasti olla mukana. On hienoa, että suomalaisen teollisuuden historia tuodaan näin näkyvästi esille itsenäisyyden juhlavuotena”, toteaa Tarja Halonen, Boliden Kokkolan henkilöstöjohtaja. 

Näyttely tuo esille teollisuuden, tekniikan alan innovaatioiden ja osaamisen karttumisen roolin hyvinvointiyhteiskuntamme rakentajina. Tätä tarinaa ei ole aikaisemmin kerrottu. Näyttelytyön taustalla on myös vankka tieteellinen asiantuntijatyö ja käsikirjoitus, joka perustuu ajankohtaiseen tekniikan historian tutkimukseen.Yritysten lisäksi näyttelyssä ovat mukana Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK, HSY Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut ja Tekniikan alan insinöörijärjestöt Tekniikan Akateemiset TEK, Insinööriliitto IL ry, Rakennusinsinöörien liitto RIL, Tekniska Föreningen i Finland ja Driftingenjörsförbundet sekä Maanmittauslaitos.

Hanketta ovat rahoittaneet myös Teknologiateollisuus ry, Tekniikan Edistämissäätiö, Suomen Kulttuurirahasto, TT-säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Maa- ja vesitekniikan tuki ry. Tekniikan maa -näyttely on osa virallista Suomi100-ohjelmaa.

 

TEKNIIKAN MAA

- Ensimmäinen kokonaisvaltainen yleisesitys teknologian ja teollisuuden merkityksestä ja kehityksestä Suomessa.
- Näyttelyn pinta-ala on noin 500m2.
- Projektiin liittyy näyttelyn teemoja syventävä tieteellinen julkaisu.
- Avautuu yleisölle 11.10.2017 ja on auki vuoteen 2026 asti.
 

TEKNIIKAN MUSEO

Helsingin Vanhassakaupungissa sijaitseva Tekniikan museo on tekniikan alan valtakunnallinen erikoismuseo ja alansa ainoa yleismuseo Suomessa. Museon kokoelmiin on tallennettu kertomus Suomen tiestä agraariyhteiskunnasta globaaliksi teknologia-alan toimijaksi. Tekniikan museota ylläpitää yksityinen Tekniikan museon säätiö.