USA:n tuontitullit uhkaavat vapaakauppaa

5.3.2018 klo 14.58
Tullien asettaminen on Suomen edun vastaista, koska toimenpide voi synnyttää eskaloituvan kauppasodan ja häiritä vapaakauppaa. Suomen ja Euroopan unionin on vaikutettava kaikin keinoin siihen, että USA peruuttaa päätöksen tuontiteräksen ja tuontialumiinin tulleista.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on päättänyt asettaa tuontiteräkselle 25 prosentin ja tuontialumiinille 10 prosentin tullimaksut alkuperämaasta riippumatta ensi viikosta alkaen. Mikäli kansainvälisen yhteisön ja USA:n konepajateollisuuden painostus ei muuta päätöstä, Trump allekirjoittaa asetuksen tällä viikolla. Odotettavissa on, että EU ja muut Yhdysvaltoihin terästä ja alumiinia vievät tahot ryhtyvät vastatoimenpiteisiin. EU on jo valmistellut vastaustaan.
 
Terästeollisuuden Yhdysvaltain vienti on ollut viime vuosina kasvusuuntainen. Yhdysvaltain talouden kasvunäkymät ovat olleet vahvat, mikä on ollut Suomen viennille myönteistä. ”Tullien asettaminen on Suomen edun vastaista, koska toimenpide voi synnyttää eskaloituvan kauppasodan ja häiritä vapaakauppaa”, Teknologiateollisuuden elinkeinopolitiikan johtaja Matti Mannonen sanoo. ”Suomen kannalta paras vaihtoehto olisi tullien peruminen.”
 
Suurimmilla suomalaisilla metallinjalostajilla on tuotantoa sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa. Tullien arvioidaan nostavan hintatasoa Yhdysvalloissa ja vaikuttavan hintatasoa laskevasti muilla markkinoilla. Suomessa toimivien SSAB:n, Outokummun ja Ovakon terästuotteet ovat lähes yksinomaan erikoisteräksiä, joita USA:n kuljetusvälineteollisuus tarvitsee kehittyneimpien tuotteidensa tekemiseen ja joita kaikkia ei tällä hetkellä valmisteta USA:ssa.
 
Tulli nostaa USA:ssa toimivan terästä ja alumiinia tarvitsevan teollisuuden raaka-ainekustannuksia. Eurooppalaisille teräksen ja alumiinin käyttäjille mahdollisella Euroopassa tapahtuvalla hintojen laskulla on lyhyellä tähtäimellä hintakilpailukykyä parantava vaikutus. Protektionismin lisääntyminen on kuitenkin Suomen kaltaisille viennistä riippuvaisille kansantalouksille pitkällä tähtäimellä haitallista.
 
Yhdysvallat on yksi merkittävimpiä teräksen vientimarkkinoita. Vuonna 2017 Yhdysvaltoihin tuotiin terästuotteita muista maista yli 34 miljoonaa tonnia, joka vastaa noin 36 % USA:n kokonaiskulutuksesta.

 

Lisätietoja:

Matti Mannonen, @mannonen_matti 
Elinkeinopolitiikan johtaja, Teknologiateollisuus ry
puh. 040 544 7047, matti.mannonen@teknologiateollisuus.fi

Kimmo Järvinen, @jarvinen_kimmo
toimitusjohtaja, Metallinjalostajat ry                                                        
+358 43 825 7642, kimmo.jarvinen@teknologiateollisuus.fi